Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Zeitgeist: Moving Forward


Σκηνοθεσία: Peter Joseph
Σενάριο: Peter Joseph
Ηθοποιοί: Ashton Cline, Jacque Fresco, Peter Joseph, Roxanne Meadows
Πρεμιέρα (US): 15/01/11
Πρεμιέρα (GR): 15/01/11
Είδος ταινίας: Documentary
Χώρα παραγωγής: USA
Βαθμολογία: 9.0/10 (489)
«Στο παρελθόν, η κύρια απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση ήταν η φύση. Σήμερα είναι η κουλτούρα... Αυτό που κάνουμε ο ένας στον άλλο.» Δρ. James Gilligan, Ψυχίατρος - Harvard Medical School. Το «Zeitgeist: Moving Forward» είναι η τρίτη συνέχεια σε αυτό που έχει γίνει πλέον μια πολιτισμική σειρά κινηματογραφικών ταινιών, η οποία συνεχίζει να μελετά το τωρινό «Zeitgeist» - που σημαίνει «Το Πνεύμα ή Συνείδηση της Εποχής» ή του πολιτισμού, με καθαρά ακτιβιστική συνείδηση και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.


                                                 
ΚΡΙΤΙΚΗ

Το Zeitgeist είναι ένα κοινωνικόοικονομικό ντοκιμαντέρ που σε κάνει να σκεφτείς και να κρίνεις με τον δικό σου τρόπο τα κοινωνικά και οικονομικά φαινόμενα που εμφανίζονται στις διάφορες χώρες σήμερα(συμπεριλαμβάνει και την δική μας χώρα).Η μεγάλη του κάπως διάρκεια (2,5 ώρες) ίσως κουράσει,αλλά η συνοχή του θέματος,η τεκμηρίωση των διάφορων θεμάτων που πραγματεύεται καθώς και η πληθώρα διακεκριμένων επιστημόνων δικαιολογεί τον χρόνο αυτό!Το συνιστώ ανεπιφύλακτα στους φοιτητές οικονομικών ή κοινωνικών πανεπιστημίων,γιατί όπως και να το σκεφτούμε η οικονομία είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα καθώς και το αντίστροφο!Σαν γνήσιο οικονομικό ντοκιμαντέρ δεν θα ξεχνούσε να συμπεριλάβει και την χώρα μας τονίζοντας ότι το διεθνές νομισματικό ταμείο δανείζει χώρες με οικονομικά προβλήματα με δυσβάστακτα επιτόκια με σκοπό την υποβάθμιση της χώρας και το χειρότερο όλων με σκοπό να ξεζουμίσει τους φυσικούς πόρους καθώς και να δημιουργήσει εργατικές τάξεις οι οποίες δεν θα αντιδρούν στη μείωση του μισθού τους διότι θα ξέρουν οτι η χώρα πηγαίνει για πτώχευση με σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος!Σας θυμίζουν τίποτα τα παραπάνω;Επίσης  αυτό το ντοκιμαντέρ θα μας παρουσιάσει μεγάλες και σημαντικές αλήθειες για οικονομολόγους που έχουμε θεοποιήσει και θαυμάσει χωρίς όμως να σκεφτόμαστε τις κοινωνικές συνέπειες που έχουν τα λεγόμενα τους,για να τεκμηριώσω τα λεγόμενα μου θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα:το ΑΕΠ(Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν) όλοι πιστεύω το γνωρίζουμε,όλοι το έχουμε δει κάπου γραμμένο,όλα τα βιβλία μας αναφέρονται ότι στόχος μια οικονομίας είναι η μεγιστοποίηση του ΑΕΠ όμως λέγοντας μας αυτό ξεχνάνε να μας τονίσουν κάτι άλλο, ένα άλλο μέτρο που είναι τελείως αντίθετο με το ΑΕΠ και αυτό είναι η κοινωνική-περιβαλλοντική ευημερία,δηλαδή όσο μεγαλώνει το ΑΕΠ μιας οικονομίας τόσο εντονότερα είναι τα κοινωνικά προβλήματα,τόσο εντονότερες είναι οι ανισότητες,τόσο πιο γρήγορα υποβαθμίζετε το περιβάλλον,το νόημα ένα,προσπαθούν να μας κάνουν ψυχρά σκεπτόμενους οικονομολόγους που κοιτάζουμε μονάχα αριθμούς χωρίς να σκεφτόμαστε ότι πίσω απ αυτούς τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι...!Για όποιον δει την ταινία τα υπόλοιπα τα αφήνω στην κρίση του!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:       9/10

2 σχόλια:

  1. Prepei na milame gia e3airetikes tainies se autin tin periptwsi...makari na vrw to xrono kapoia stigmi na tis katevasw k na tis dw...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν χρειαζεται νατις κατεβασεις. μπες και δες τες online στο

    http://streampark.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή